Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΠΑΥΛΩΝΙΑ



Η παουλόβνια (παυλώνια) είναι δένδρο φυλλοβόλο, που αναπτύσσεται με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα (κατά μέσο όρο ετησίως, αναπτύσσει βλαστούς ύψους 2-4 m). Οι ρίζες του αναπτύσσονται σε μεγάλο βάθος που μπορεί να φθάσει τα 10-18 m, ενώ το τελικό ύψος του δέντρου φτάνει τα 10-25 m. Τα φύλλα της είναι μεγάλα σε σχήμα καρδιάς και μπόρουν να φτάσουν σε διάμετρο μέχρι 75 cm. Τα φύλλα ενός ενήλικου δέντρου σε διάστημα ενός χρόνου απορροφούν 22 kgr διοξειδίου του άθρακα και ελευθερώνουν 6 lt οξυγόνου. Εχει άνθη ρόζ- μώβ χρώματος σε σχήμα κώνου με άρωμα λεβάντας, που ανοίγουν την Ανοιξη πρίν τα φύλλα και είναι εντυπωσιακά κατά την πλήρη ανθοφορία. Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες από -20oC μέχρι +40oC και είναι ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Δεν απαιτεί εδάφη με συγκεκριμένη σύσταση, είναι απαραίτητη όμως η άριστη αποστράγγιση.
Φυτεύονται περίπου 70-80 δένδρα ανά στρέμμα. Επιβιώνει έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς οι ρίζες του αναγεννώνται και αναπτύσσουν γρήγορα καινούργια στελέχη. Θεωρείται πρωτοπόρο δέντρο αναδάσωσης και οι ρίζες του προλαμβάνουν τη διάβρωση του εδάφους. Τα μεγάλα και πλούσια σε άζωτο φύλλα της παουλόβνιας είναι καλή ζωοτροφή αλλά και άριστο φυσικό λίπασμα.
Είναι δέντρο που παράγει βιομάζα από τον τρίτο χρόνο φύτευσης και μερικά είδη υλοτομούνται (παραγωγή ξυλείας) μετά τον πέμπτο χρόνο καλλιέργειας. Ο κορμός και τα κλαδιά τής παουβλόνιας μεταποιούνται σε pellets, ροκανίδι ή πλίνθους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή για οικιακή θέρμανση. ​Το ξύλο της παουλόβνιας είναι ελαφρό αλλά σκληρό, με καλή μικροδομή. Δεν στρεβλώνει ούτε παραμορφώνεται, δεν παρουσιάζει ανωμαλίες που οφείλονται στην υγρασία και δεν σχίζεται από το κάρφωμα, γι αυτό χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος κατασκευών ( μουσικά όργανα, κεραμοσκεπές, έπιπλα κουζίνας, κόντρα πλακέ κλπ).

Υπάρχουν έξι (6) ποικιλίες της Paulownia εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι η Paulowniatomentosa της οποίας το ξύλο φέρει την εμπορική ονομασία «Κίρι».Το φυτό αυτό καλλιεργείται στην Κίνα εδώ και 3000 χρόνια.



Η παυλώνια αυξάνει γρήγορα σε στραγγισμένα, αμμώδη εδάφη περιλαμβανομένων και υποβαθμισμένων. Αυτό σημαίνει ότι οι φυτείες βιομάζας της παυλώνιας μπορούν να καλλιεργούνται και σε περιοχές οι οποίες είναι ακατάλληλες για γεωργική χρήση για παραγωγή τροφίμων. Επιπρόσθετα, τα δέντρα της παυλώνιας βελτιώνουν οικολογικά τα εδάφη, λόγω της επίδρασης της λίπανσης από τα φύλλα που πέφτουν και λόγω του αζώτου που εκλύεται από το ριζικό σύστημα.


Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Επιλογή της τοποθεσίας εγκατάστασης

Η τοπογραφία και η ποιότητα του εδάφους είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχία της εγκατάστασης της παουλόβνιας. Τα φυτά αυτού του είδους δεν ανέχονται τα εδάφη που δεν έχουν καλή στράγγιση και τα οποία κατακλύζονται από τα νερά. Ο υπόγειος ορίζοντας του νερού του εδάφους πρέπει να ευρίσκεται τουλάχιστον 60-70cm κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα εδάφη που έχουν μία ελαφρά κλίση είναι κατάλληλα Το ρΗ του εδάφους μπορεί να είναι από 5,5 -7,0. Τα καλύτερα εδάφη είναι τα μέσης συστάσεως, ενώ τα εδάφη με περιεκτικότητα αργίλου μεγαλύτερη από 30% καλό είναι να αποφεύγονται. Επίσης τα εδάφη που προστατεύονται από τους επικρατούντες ανέμους της περιοχής.
Προετοιμασία του εδάφους
Το έδαφος που πρόκειται να φυτευτεί με φυτά παουλόβνιας πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ζιζάνια, επειδή διαφορετικά τα ζιζάνια επηρεάζουν αρνητικά την καλή εγκατάσταση των φυτών. Η καλύτερη περίοδος καταπολέμησης των ζιζανίων είναι το φθινόπωρο ή την άνοιξη πριν από την φύτευση. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ζιζανίων στα εδάφη που θα φυτευτούν τα φυτά της παουλόβνια είναι οι εξής:
  • Με μηχανικά μέσα, καταστροφή των ζιζανίων, όπως με φρέζες, κλπ. Η κατεργασία αυτή γίνεται το φθινόπωρο.
  • Με την εδαφοκάλυψη με διάφορα υλικά. Τα υλικά εδαφοκάλυψη ςπου χρησιμοποιούνται είναι μαύρο πλαστικό, εφημερίδες, φλοιοί δένδρων, κλπ
  • Με βαθιά άροση. Αυτή γίνεται σε βάθος 45-50cm και αποσκοπεί στην καταστροφή πολλών ζιζανίων αλλά και στην καλύτερη εγκατάσταση των φυτών.
Σε ενα στρεμμα φυτευονται:
5μ χ 5μ 40 δεντρα /στρεμμα.
4μ χ 4μ 62 δεντρα /στρεμμα.
4μ χ 3μ 83 δεντρα /στρεμμα.
4μ χ 2,5μ 100 δεντρα /στρεμμα.
3μ χ 3μ 110 δεντρα /στρεμμα.



Μπορείτε να βρείτε σπόρους δωρεάν μέσο της ομάδας μας… υπάρχουν πολλά μελή που έχουν σπόρους αυτού του φυτού. φέτος απόκτησα και εγώ σπόρους και ετοιμάζω Ίδη τα σπορεία μου για να αποκτήσω τα πρώτα μου φυτά, προς το παρόν δεν έχω άλλους σπόρους αλλά όταν αρχίσουν να κάμνουν σπόρους θα τους παρέχω δωρεάν στα μέλη της ομάδας μας…



piges: http://meli-lithaion.blogspot.gr
            http://www.geoponiko-parko.gr
            http://www.symagro.com
            http://dmsecoenerg0.wixsite.com

           


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου