Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Η λυγαριά ή καναπίτσα



Η λυγαριά ή καναπίτσα όπως ονομάζεται σε πολλές περιοχές είναι ένα σημαντικό μελισσοκομικό φυτό για την Ελλάδα! Δίνει δύναμη στα μελίσσια τροφοδοτόντας τα με πλούσιο παχύρευστο νέκταρ, και θρεπτική γύρη και όλα αυτά μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού! Θεωρείτε σημαντική ανθοφορία διότι παραγωγει πολύ μέλι, το οποίο είναι ιδιαίτερα αρωματικό και κρυσταλλώνει πολύ αργά!

Η λυγαριά φυέται σε υγρά εδάφη όπου βρίσκονται κοντά ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και μέρη όπου το νερό ρέει στο υπέδαφος! Ανθίζει γύρω στα τέλη Ιουνίου, και μπορεί να κρατήσει έως και το Σεπτέμβριο σε ημιορεινές περιοχές! Είναι ιδιαίτερα απαιτιτικό φυτό και για να γίνει αποδοτικό πρέπει να έχει ρίξει πολλές βροχές όλη την προηγούμενη περίοδο και κυρίως την Άνοιξη. Όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές το νέκταρ που δίνει είναι σκουρό κόκκινο και η γύρη χρώματος λαδί.

Φυσικά για να πάρουμε μέλι απο την Λυγαριά πρέπει να εντοπίσουμε μια καλή παραλίμνια, περιοχή, όπου τα φυτά να βρίσκονται σε αυθονία. Μόνο και μόνο τότε μπορούμε να πάρουμε σημαντικές ποσότητες μελιού και να κάνουμε τρύγο. Τέτοια μέρη μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορους μεγάλους ποταμούς όπως ο Αχελώος, αλλά και διάφορες τεχνητές ή φυσικές λίμνες όπως η Τριχωνίδα.

Η λυγαριά όμως εγκυμονεί και κινδύνους. Αν σε μια περιοχή επικρατήσει ξηρασία τότε η γύρη της κολλάει στα μάτια των συλλεκτριών, και τις αχρηστεύει! Αυτό που βλέπουμε τότε στις κυψέλες μας τότε είναι μειωση του πλυθησμού δηλαδή μη παραγωγικά μελίσσια.

πηγη: http://orinimelissa.blogspot.gr
          http://meliperipeteies.blogspot.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου